Správné sušení bylin
Publikováno 26.05.2021 v 06:00 v kategorii Herbář, přečteno: 65x
Když nedokážete nasbírané bylinky správně usušit, jste bylinkář k ničemu. Sušení je totiž celkem věda, každá bylinka se suší jinak a je jen na vás, abyste přišli na to, jak. Naštěstí žijeme v době internetové, kdy si potřebnou informaci seženete za pár sekund, ale i tak se na nějaké ty základy sušení a uchovávání bylin podíváme :)
Sušení
V první řadě si tedy nasbíráme požadované byliny, z nichž pak odstraníme hmyz a trávu či jiné nežádoucí rostlinky, které se nám k tomu připletly. Poté začneme s porcováním - tím chci říct, že pokud jsme si nasbírali celé natě a potřebujeme jen listy, oddělíme je. Až budeme mít hotovo, jsou bylinky připravené k sušení. Nikdy je neomýváme, vytvořily bychom tak prostředí, které je náchylné k plesnivění.Nikdy bylinky nesušíme na slunci, nýbrž na tmavém, teplém, suchém a dobře větraném místě. Sušíme v sítích, které jsou k tomu určené, na papíře (nikde ne na novinovém) nebo ve svazku, který někam zavěsíme. Teplota, při které se bylinky budou sušit, by neměla přesáhnout 45°C, některé ale vyžadují i nižší teploty.
Během sušení se může stát, že rostlinka ztratí barvu (ta se ale během přípravy vrátí) či svou vůni (např. máta), některé jsou naopak díky sušení aromatičtější (např. šalvěj). Čím rychleji je bylinka usušena, tím voňavější bude. Pokud ji během sušení párkrát obrátíte, usuší se rychleji.
A jak poznáme, že je bylinka doopravdy pořádně usušená? Jde lehce lámat, má pokroucené listy a šustí :) pokud si nejsme jistí, můžeme kousek odebrat a zavřít jej do igelitového sáčku. Pokud se po několika hodinách zevnitř neorosí, bylinka je usušena.
Pokud sušíme kořeny, děláme to nejlépe v troubě za občasného obracení v 50-60°C.

Skladování
Bylinky skladujeme nejlépe v plechových nádobách nebo nádobách z tmavého skla. Moc se nedoporučují plátěné pytlíčky, protože byliny pak ztrácejí své aroma a navíc nejsou chráněny před vlhkostí. Nikdy nenecháváme nádobu se sušenými bylinkami na světlém místě, vždy raději ve tmě. Květ bychom měli spotřebovat do jednoho roku, ostatní části rostliny vydrží až dva roky.
Tak tím článek ukončíme, doufám, že jste se dozvěděli něco nového, co případně i využijete v praxi :D Při přípravě článku mě dost překvapilo, že plátěné pytlíčky nejsou na skladování vhodné, ale už jsem se nedozvěděla, jak je to s papírovými, tak kdyby někdo věděl, napište do komentářů :)
Komentáře
Celkem 4 komentáře
Lennie 27.05.2021 v 09:14 Ah yes přesně toto jsem potřebovala. Skvělý a užitečný článek :)
❁ M☮︎RWENNA ❁ 27.05.2021 v 18:23 Díky <3
❁ M☮︎RWENNA ❁ 27.05.2021 v 18:24 Jsem ráda, že se hodí :D
Raen 03.01.2025 v 09:22 mohly by stačit na skladování skleničky z bílého skla ?