První jarní bylinky a jejich využití
Publikováno 22.03.2023 v 07:18 v kategorii Herbář, přečteno: 45x
Ahoj všem, jaro už je v plném proudu a země se začíná probouzet. Je tedy nejvhodnější chvíle pro sběr prvních bylinek. V následujícím článku si představíme hrstku nejoblíbenějších a nápady, jak je zpracovat a využít tak naplno jejich léčivou moc.
Začneme například oblíbeným česnekem medvědím. Tuhle bylinku jen tak s něčím nezaměníte, možná jedině s konvalinkou, která ale vyraší až o něco později. Česnek medvědí navíc disponuje tak typickou vůní, že je opravdu nemožné si jej splést. Po dlouhé a chmurné zimě je medvědí česnek přesně to, co naše tělo potřebuje, aby se plně probralo k životu, jde totiž o zdroj vitaminu C a železa, pročistí náš trávicí trakt či snižuje vysoký krevní tlak. Tuhle rostlinku nakonec vlastně ani nemusíte nijak zpracovávat, můžete její lístky žvýkat jen tak. Pokud byste si ji ale rádi uchovali i do budoucna, můžete vyrobit tinkturu, ocet, olej či chutné pesto.










Dalším jarním pokladem je violka vonná, lidově zvaná fialka. Touhle dobou jsou již v plném rozpuku a můžeme na ně narazit na každém rohu. O fialkách jsem v minulosti napsala celý článek, který najdete ZDE, tak abych se neopakovala, připomeneme si jenom, jakým způsobem můžeme fialky zpracovat. Skvělým způsobem je například výroba sirupu, tinktury, octa či jen pouhé nasušení na čaj. Výborná je i tvorba ledu s drobnými fialovými kvítky, které si v létě můžeme vhodit například do bezové limonády.

Skvělou rostlinou ke sběru je i trnka obecná, kterou poznáme podle éterické vůně, kterou cítíme dřív, než vůbec uvidíme zdroj, kterým jsou drobné bílé kvítky. Dalším poznávacím znamením jsou dlouhé trny, které z trnky vyrůstají. Při sběru kvítků musíme být opatrní, abychom je neporušili, jsou totiž velmi citlivé a mohli bychom je tím úplně zničit. Sbíráme květ a list, na podzim i plody (ty ale až po prvních mrazech, dříve jsou příliš trpké). Nejlepším způsobem, jak trknu uchovat, je nasušit na čaj - květy i listy. Ten pak působí močopudně, snižuje krevní tlak a podporuje metabolismus.

Další na seznamu je růže šípková. Ta je velmi křehká, stačí se jí jen dotknout a okvětní plátky nám zůstanou v ruce. To ale nevadí, okvětní plátky nám vlastně úplně stačí. Dále pak sbíráme i plody, ale to až na podzim (před prvními mrazy). Růže působí protizánětlivě a tiší kašel a bolest v krku, je tedy skvělé mít nějakou nasušenou a připravenou na zimu. Kromě sušení na čaj můžeme z růže vyrobit třeba sirup, tinkturu či pleťovou vodu.

Jednou z nejoblíbenějších jarních rostlin je rozhodně bez černý. Sbíráme květ, list i plod. Říká se "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Je to proto, že bez je skutečně všemocná bylina, která má širokou škálu využití a i mnoho mystických vlastností. Pokud jde o ty léčivé, bez můžeme využít například během nachlazení nebo chřipky, kdy nám teplý čaj z květů pomůže onemocnění překonat. Je to ale i skvělý prostředek jako prevence při prochladnutí či promoknutí. Může nám pomoci i při nespavosti, vysokém krevním tlaku, zánětu trojklanného nervu či při zažívacích potížích. A když už jsme nakousli jeho magické vlastnosti... Říká se, že díky velkému výčtu hojivých vlastností je považován za keř s nadpřirozenou, až čarodějnou mocí. Tradičně se větvičky bezu zavěšují nad vchod do domu, aby zajistil bezpečí a ochranu. A co z bezu vyrábíme? Nejčastěji sirup či ocet, nebo kvítky nasušíme na čaj. Sušíme tak, že necháme celé květenství zavadnout a poté opatrně očešeme jednotlivé kvítky, které dosušíme.

Jako další si představíme lípu srdčitou. Český národní strom nám má mnohé co nabídnout. Cenné jsou zejména květy, které sbíráme a sušíme na pozdější využití. Během nachlazení si z nich například můžeme uvařit čaj, nejlépe smíchaný s květem bezu. Čaj napomáhá rozpouštění hlenu a působí potopudně a močopudně, urychlí tedy léčbu chřipky a nachlazení. Další možný způsob uchování lipových květů je výroba sirupu či likéru. Lípa je také skvělá pro vlasy, květy vylouhujeme a se vzniklým odvarem si opláchneme vlasy, které pak získají pevnost a krásnou medovou vůni.

Dále tu máme kopřivu dvoudomou. I tu již touto dobou můžeme nalézt na každém kroku. Cenné jsou zejména mladé rostlinky, které sbíráme a čerstvé zpracujeme do čaje, špenátu či salátu. Posílí naši imunitu, zažene jarní únavu a pročistí organismus. Je zdrojem vitaminů A, B1 a C, železa a hořčíku. Kopřivu můžeme, stejně jako lípu, použít i na vlasy. Je skvělá jako kondicionér a navíc nás zbaví otravných lupů.

Podběl lékařský je další bylinka na našem jarním seznamu. Traduje se, že vypití čaje z podbělu nám na jaře vlije slunce do žil. Sbíráme květ, a to už od února, a sušíme jej na čaj. Podběl se využívá k léčení respiračních onemocnění a bolesti v krku. Vhodné je květ podbělu kombinovat s jinými bylinkami. Kromě čaje je možné z podbělu vytvořit třeba tinkturu nebo můžeme čerstvé listy rozdrtit a udělat si masku na obličej - pomůže zejména mastné a uhrovité pleti.

Dále se podíváme na sedmikrásku chudobku. Tu jistě nemusím představovat. Sedmikrásku můžeme používat čerstvou téměř celoročně, na zimu si můžeme pár kvítků nasušit. Čaj ze sedmikrásky uleví při kašli a nachlazení. Na jaře ji lze využít jako jednu z detoxikačních bylinek. Pro dívky a ženy, které trápí menstruační bolesti, je tato rostlinka velmi vhodná, protože uvolňuje křeče a uklidňuje.

A poslední bylina, kterou vám dnes představím, se jmenuje hluchavka nachová. Ta se teď zjara objevuje úplně všude a lidé ji často přehlížejí. Sbíráme buď jen květy, anebo celou vrchní část rostliny. Používáme ji rovněž proti kašli a vždy by se měla používat v kombinaci s jinými bylinami, ne samostatně. Pro ženy je hluchavka velmi nápomocná při bolestivé, nepravidelné či dlouhotrvající menstruaci. Lze ji využít i v sedacích koupelích při gynekologických potížích.

Přeji vydařený sběr :)
Zdrojem pro článek mi byly knihy Štědrý bylinářův rok, Bylinková terapie a Bylinky - léčivá moc přírody. Všechny tři vřele doporučuji!
Zdrojem pro článek mi byly knihy Štědrý bylinářův rok, Bylinková terapie a Bylinky - léčivá moc přírody. Všechny tři vřele doporučuji!
Komentáře
Celkem 0 komentářů