Jitrocel a výroba jitrocelové masti
Publikováno 11.04.2021 v 08:04 v kategorii Herbář, přečteno: 513x
Jitrocel je známý pro své hojivé účinky už od nepaměti. Skvěle regeneruje pokožku, používá se proto na drobná poranění, řezné ranky, popáleniny a odřeniny, poradí si také s různými kožními infekcemi, vyrážkou či hmyzími štípanci. Dá se dokonce použít i při léčbě ekzému. U jitrocele rozeznáváme dva nejběžnější druhy, a to jitrocel větší a jitrocel kopinatý. Který je lepší? No, jitrocel větší, který poznáte podle tlustých a kulatých listů, působí antibakteriálně, tedy dezinfikuje, zatímco jitrocel kopinatý pomáhá lepšímu hojení ran. Je tedy jen na vás, který použijete. Pojďme se tedy už podívat, jak na jitrocelovou mast:
Ingredience:
1,5 hrsti čerstvě natrhaných listů jitrocele (nejlépe smíchané půl napůl jitrocel větší a jitrocel kopinatý)
300 g základu
Postup:
1. Natrhané listy omyjte a dobře osušte. Pak je natrhejte nebo keramickým nožem nakrájejte na menší kousky, případně je pomačkejte v hmoždíři.
2. Ve vodní lázni si ve velké nádobě rozpusťte tuk, nasypte do něj jitrocel a při 40 stupních ho nechte macerovat asi čtyři hodiny. Všechny listy by měly být ponořené pod hladinou tuku. Pak nádobu vyndejte, obsah nechte vychladnout a na týden ho uložte na temné a chladné místo.
3. Po týdnu obsah mísy znovu pozvolna rozehřejte a následně přeceďte přes jemné plátýnko nebo gázu. Pokud chcete mít mast hustší a nechcete, aby se při pokojové teplotě rozpouštěla, přidejte 3–5% včelí vosk. Pro příjemnější vůni můžete přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje nebo oleje z čajovníku.
4. Přecezenou mast nalijte do čisté a suché skleničky nebo plastového kelímku. V lednici vám bez problémů vydrží rok.
Komentáře
Celkem 0 komentářů